A New Norris House / Exterior

The recognizable aspects of original Norris homes and their settings is retained – a simple, rectangular volume with a gable roof is placed on the hillside between street and forest, largely conforming but subtly adjusting to better relate to access, sun and view. A dormer lends space, light, and air filling traditional roles and the added role of supporting passive solar water heating – its proportions and detailing adding a contemporary edge to the traditional form.

Natural materials, textures and color, hand crafted details where the hand and foot touch, and an intimate scale provide further opportunities to speak to the everyday objects and to the spirit and physicality of the original cottages. Yet, it is also hoped that visitors might realize special attention, exaggeration, and craftsmanship in designing, detailing and making that put the New in this Norris House.

A timber structure defines the service entry and encloses utilitarian services (heat pump, electrical meter, garbage and recycling). The asymmetric dormer serves multiple purposes – transforming a traditional element to receive indirect north light, open additional floor area in the loft, provide stack ventilation through a wood shutter concealed within siding alignments, and accepting a solar hot water panel, invisible from the street.